BASKETBAL


Om te kunnen basketballen heb je eerst een bal nodig. proffesionele basketballen zijn gemaakt van leer of van polyester. Bekende merken zijn Spalding (deze wordt veel gebruikt in de NBA in Amerika) en de Baden (deze wordt in Europa gebruikt in alle proffesionele competities). Vroeger was Spalding de onbetwiste marktleider maar tegenwoordig komen merken als Baden ook steeds meer voor in de competities.

Voor basketbal zijn er speciale basketbaltenues. Dit tenue bestaat uit een short (een broek) en een shirt. Deze zijn over het algemeen gemaakt van vocht absorberend materiaal. Dit omdat basketbal een intensieve sport is en er dus veel gezweet wordt. Sommige teams hebben een reversable tenue zodat ze 2 kleuren hebben voor uit en thuis wedstrijd. Zo kan het nooit voorkomen dat 2 teams dezelfde kleuren hebben.

Tegenwoordig worden basketbaltenues ook als vrijetijdskleding gedragen. Vooral in warme landen zoals Amerika en Zuid-europa wordt dit veelvuldig gedaan. In deze landen is basketbal dan ook zeer populair en hebben vele sportmerken zowel wedstrijdtenues als gewone vrije tijds tenues.Denk hierbij maar aan Spalding, Nike en Reebok


Onder het tenue worden natuurlijk basketbalschoenen gedragen. Deze hebben een speciaal profiel en de meeste schoenen hebben ook een pivoetstip onder de teen van de zool. Dit is een iets wat verdikt stukje omdat hier veel op gedraaid wordt tijdens het basketballen. Er zijn zeer veel modellen zoals met vering, zonder vering van leer of een special edition. Er zijn dan ook vele merken die basketbalschoenen aanbieden.