Spelregels
Er zijn verschillende versies van dit spel bekend wat betreft de puntenaantallen. Het doel van het spel is echter altijd een hoger puntentotaal dan de bank te behalen zonder een totaal van 21 te overschrijden.

Spelers plaatsen hun inzet in het midden van de inzetcirkel voor hun plaats aan de speeltafel. Iedere speler en de dealer zelf krijgt twee kaarten, één dicht en één open. Er wordt er met de klok mee gedeeld. De spelers mogen pas hun dichte kaart bekijken nadat zij een bedrag hebben ingezet. Dit bedrag kan na iedere kaart verhoogd worden maar mag niet meer verlaagd worden.
De bank laat zijn dichte kaart aan alle spelers zien zodra hij zijn beurt gaat uit spelen.

Kaartwaarden
Heer 3 punten, vrouw 2 punten, boer 1 punt.
Aas is 1 of 11 punten naar keuze.
De kaarten 2 t/m 10 hebben hun normale puntwaarde.
De 'kleur' van de kaart is niet van belang.

Bijzondere kaartwaardes:
Dit zijn traditionele (Hollandse) spelregels die enigszins afwijken van het Amerikaanse Blackjack. Net zoals het feit dat een heer 4 punten, een vrouw 3 punten en een boer 2 punt waard is (waar dat bij Blackjack allemaal 10 punten is), kunnen twee azen, indien ze meteen getrokken worden, als 20 1/2 (twintig-half) gelden. Hierbij zijn twee azen dus hoger dan twintig punten (bijvoorbeeld twee tienen), maar lager dan eenentwintig punten (bijvoorbeeld een tien en een aas). Maar net zoals bij Blackjack kunnen twee azen ook gesplitst worden in twee handen. Meer informatie hierover kan gevonden worden onder Blackjack, de regels hiervoor zijn immers hetzelfde.

Tevens is het zo dat drie zevens (7 7 7) de hoogst mogelijke combinatie van eenentwintig punten is, hoger dan bijvoorbeeld een tien en een aas. Holland Casino bood vroeger ook elke speler die drie zevens trok een fles champagne aan.

Regels:
Probeer 21 te behalen of zo dicht mogelijk te passen. Wanneer een speler een hand van zeven kaarten 'overleeft' zonder 'kapot' te gaan wint hij sowieso de beurt. Als een speler in het begin een acht en een zeven krijgt toebedeeld, spreken we van 'vuile was' en mag hij om nieuwe kaarten vragen.

De bank moet een kaart trekken bij een totaal van 16 of lager en mag passen bij een totaal van 17 of meer. Wanneer een roulatie systeem voor de bank wordt gehanteerd, blijft de speler bank als hij met 17 of hoger past. Wanneer de bank en speler met hetzelfde aantal punten passen, wint de bank.

Wanneer een speler twee dezelfde kaarten krijgt, kan hij kiezen voor een 'splitser' of 'splitter'. Dit houdt in dat de kaarten naast elkaar op de tafel worden gelegd en de speler tweemaal mag spelen en op elke kaart mag inzetten.